Voorleesmiddag ‘De val van de Vredenburg’ 

De komst van kasteel (dwangburcht) Vredenburg had grote impact op de Nicolaikerk: de op het gekozen terrein al eeuwen wonende Johanniters moeten verhuizen. Zij krijgen het in aanbouw zijnde Karmelietenklooster toegewezen en de Karmelieten - dakloos - krijgen de Klaaskerk toegewezen; ze bouwden bij onze kerk hun klooster, gebruikten onze kerk als kloosterkerk en ze mochten ook de beide pastoorsplaatsen invullen. 

 

De val van Vredenburg was van belang voor de hele stad; het kasteel van de 'bezetter' werd gesloopt, maar dit zal voor de Karmelieten extra betekenis hebben gehad: immers hun geschiedenis was zo ingrijpend beïnvloed door de komst van dit kasteel.

 

Op donderdag 21 juli gaat Diet Groothuis, verbonden aan de Nicolaikerk, tussen 15.00 uur en 17.00 uur het verhaal ‘De val van Vredenburg’ uit het boek ‘De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen' (9-12 jaar) voorlezen op het Vredenburgplein. 

 

Het boek 'De spoken van het stadhuis en andere Utrechtse verhalen' is geschreven in het kader van 900 jaar Utrechtse stadsrechten, door 20 Utrechtse kinderboekenschrijvers

 

Om 14.00 uur start een wandeling naar het Vredenburg vanaf de Nicolaikerk. 

Diet Groothuis

Diet schrijft gedichten en boeken, geeft poëzieworkshops, is stadsdichter en werkt als journalist/columnist voor tijdschriften en kranten. Ook schreef ze bestseller Het Grote Poetsboek en Het Studentenpoetsboek. Momenteel werkt ze aan een kinderboek. Diet heeft Engelse taal- en letterkunde en Literatuurwetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en Writing for Performance (poëzie) aan de Theaterfaculteit van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

www.dietgroothuis.nl