Monument of Sound

Een avondvullend programma rondom de blokfluitist Jacob van Eyck

 

Om 19.00 uur verstilt het klokgelui van de Nicolaikerk. Het klokgebeier wordt overgenomen door een klankinstallatie van Jorrit Tamminga en Jacob Lekkerkerker, die ze ontwikkelden met samples van de Utrechtse luidklokken in de binnenstad. Dit gebeurt in live-afwisseling met composities gespeeld op de Hemonybeiaard van de Nicolaïkerk, door stadsbeiaardier Malgosia Fiebig.

 

Na het tuinconcert van klankinstallatie, luidklokken en beiaard, begint om 20:00 uur in de Nicolaïkerk een concert met de klank van orgels, klokken, elektronica en blokfluit. 


Oude en moderne klanken in een ruim 900 jaar oude ruimte, gebouwd als parochiekerk, als kerkgebouw voor de buurt. De kerk is helemaal leeg, de luisteraars wandelen rond of zitten op de vloer.

 

De Nicolaïkerk heeft een prachtige beiaard van de gebroeders Hemony die tot op de dag van vandaag nog geheel intact is. Tevens is hier ooit het oudst bekende orgel van Nederland gebouwd – waarvan tegenwoordig een replica in het Amsterdamse Orgelpark staat. 


Ook het wereldberoemde Marcussenorgel, toonaangevend voor de ontwikkeling van de naoorlogse orgelbouw in Nederland, zal klinken.


Samples van klokken en orgel spelen een centrale rol in het concert in de Nicolaïkerk, met een hoofdrol voor de beroemde Nederlandse blokfluitist Erik Bosgraaf, die muziek speelt van Jacob van Eyck uit Der Fluyten Lust-hof en improviseert, in combinatie met vaste elektronica-tegenspeler Jorrit Tamminga, studenten van het Conservatorium Utrecht en orgelpionier Jacob Lekkerkerker op orgel en synthesizer. Door het witte interieur van de Nicolaïkerk is er volop de gelegenheid voor kleurrijk videowerk op de 900 jaar oude muren van de Nicolaïkerk, maar ook op de Zuidertoren. Erik Bosgraaf, Jorrit Tamminga en Jacob Lekkerkerker slaan zo de handen ineen voor een uniek concert, waarbij de hele ruimte van de Nicolaïkerk wordt bespeeld.

Kaartverkoop (klik op de link): € 20,- | CJP/studenten € 10,-